Stoisizm felsefesi gözde bir konumda. Bende birkaç yıldır pratiğini yaptığım ve kullandığım, 3 çeşit en faydalı ve uygulanabilir mental egzersizi/meditasyonu paylaşmak istiyorum.
Metot 1: Yukarıdan bir bakış
"Sana sıkıntı veren yüzeysel şeylerden kendini kurtarmaya gücün yeter; çünkü bunlar yalnızca senin imgeleminde vardır; o zaman tüm evreni kucaklamak, öncesiz sonrasız zamanı kavramak, her şeyin hızla dönüşümünü ve doğumla ölüm arasındaki mesafenin ne denli kısa, doğumdan önceki zamanın ne denli, uzun olduğunu, ölümün ardından gelecek zamanın da nasıl eşit ölçüde sınırsız olacağını kavramak için geniş bir yer açacaksın kendine."
-Marcus Aurelisus
Marcus Aurelius bize "yukarıdan bakış" egzersizini kullanmamızı öneriyor. Bu egzersiz kendimizi üçüncü bir şahıs tarafından gözlememizi içeriyor. Bu bakış açısıyla, kendimizi merkezde tutarak uzaklaşmaya başlıyoruz. Merkezde kaldığımızı düşünerek evren ölçeğine gelene dek kendimizi yukarıdan gözlüyoruz. Örneğin, ilk yukarıdan bakış açınız, evinizin çatısından başlayabilir. Daha sonra yükselerek sokağa yukarıdan bakarak ve gitgide oturduğunuz ilçenin, ilin, ülkenin yukarıdan bakış açısıyla kendinizi gözlemleyin. Ta ki dünya bir yıldız olarak gözükene dek bu egzersizi yapın.
Bu ölçekle, anlamsız problemlerimiz için daha güçlü bir perspektif yakalayabiliriz. Çünkü evrenin farkındalığı, problemlerimizle kıyaslandığında gözümüzde çok büyük ölçüde küçülecektir. Örneğin, biri kalbinizi kırdıysa veya size hakeret ettiyse ve bunlardan dolayı üzülüyorsanız, bu egzersizi deneyin. İşe bakış açısı girdiğinde duygusal çöküntülerin üstesinden gelmek daha kolaydır.
Metot 2: Negatif Canlandırma
"Lucilius, zaman dışında hiçbir şey biza ait değil. Doğa bize bir tek bunun sahipliğini bağışladı. Bu öylesine uçup kaçan bir şey ki kim istese onu bizim elimizden alabilir. Şu ölümlüler ne alık oluyorlar. Kolayca yerine koyabilecekleri en ucuz, en yararsız şeyleri almayı, bunları geri ödeme yükümlülüğünü kabul ediyorlar; ama en değerli malı -zamanı- alıyor, sonra kendilerini borçlu saymıyorlar. Oysa zaman en onurlu borçlunun bile geri ödeyemeyeceği bir borçtur. "
-Seneca
Negatif canlandırma, ismine rağmen, eğer devamlı kullandırsanız olağan mutluluk seviyenizi yükseltecek bir egzersiz. Bu egzersiz, hayatınızda vezgeçilmez olan bazı şeyleri kaybettiğinizde hissedeceğiniz hisleri düşünmenizi sağlar.
Egzersiz sırasında şunları göz önünde bulundurabilirsiniz;
-Yaşayacak bir evin olmasaydı nasıl hissederdin.
-Şimdiki sosyal kimliğini yitirsen nasıl hissederdin.
-Üçüncü dünya ülkelerinden birinde yaşasaydın nasıl hissederdin.
-Fiziksel bir engelin olsa nasıl hissederdin.
-Sevdiğin birini kaybetseydin nasıl hisserdin.
Bu egzersiz illa karamsar veya hastalıklı hissetmelisiniz demek değil, sadece bakış açınızı olabilecek bazı şeylere genişletmek demek. Ne kadar şanslı olduğunuzu farketmenizi anlamanız demek. Aynı zamanda sizi, hayatta olabilecek bu tür kötü senaryolara da hazırlaması demek. Bu düşünceleri çok fazla düşünmenize gerek yok, sadece zaman zaman böyle şeylerin olabilceğini düşünün.
Bu egzersiz hayatınızdan kaybolabilecekleri düşündükçe, hayata ve elinizdekilere karşı minnet duygunuzu kuvvetlendirecektir. Minnet duygusu "hedonik adaptasyon" sebeybiyle önemlidir. Kısaca, insanın her zaman kendi mutluluk eşiğine dönme eğilimini tanımlayan bir terimdir.
Eğer lotoyu kazanır ve bir milyoner olursanız, başlangıçta mutluluk seviyeniz bir süre için çok yükselecektir. Fakat, bu yaşam tarzına alıştığınızda ise, tüm yeni aldıklarınıza rağmen yine de temel mutluluk seviyenize dönceksinizdir. Minnet duygusu bu dönüyü kıran şeydir, attığınız her yeni adımdan zevk almanıza izin verir. Bir kutu ya da bir lamborgini'ye sahip olsanız da minnettar olabilirsiniz. (Hedonik adaptasyon ile ilgili daha fazla bilgi için tıklayın.)
Metot 3: Gönüllü Rahatsızlık
"Bunun yanında, o boğa birdenbire cesur olmadığı gibi, insanlarda birdenbire kahraman olmaz; eğer bir kış idmanına başlayacaksa iyi hazırlanılmalı ve kendisi için uygun olmayan durumlarda tedbirsiz bir şekilde atlayıp perişan olmamalı."
-Epictetos
Son egzersiz bize Epictetos tarafından tavsiye ediliyor. Adıda "gönüllü rahatsızlık". Bu egzersizde, kendimizi kasten bizi rahatsız eden durumlara sokacağız. Kendimizi eğitmek amacıyla rahat bölgemizden çıkıp özsaygımızı kazanacağız. Aşağıda örnek verdiklerim gibi birçok "gönüllü rahatsızlık" egzersini deneyebilirsiz;
-Soğuk duş almak
-Mastürbasyonu bırakmak
-Sabahları egzersiz yapmak
-Kazak giymeden soğukta dolaşmak
-Bir gün boyunca aç kalmak
-Yerde yatmak
Tüm bu şeyler sizin rahatlıkla olan ilişkinizi değiştirecektir. Bir kez rahatlama ihtiyacınızı aştığınızda, hayat daha kolay hale gelecektir. Hedeflerinizi belirlemek ve onlara sadık kalmak çok daha kolaylaşacaktır. Çoğu insan "rahatsız olma" konusunda şikayet etmeye başladığında, siz etmeyeceksiniz. Kendinizi tam anlamıyla bir asker gibi eğiteceksiniz. Bu metot sizi hayata karşı güçlü kılacaktır.
Sonuç olarak, hayat size elbet zarar verecektir. Siz de fırtınaların üstesinden gelmek için hem fiziksel hem de mental olarak hazır olmalısınız.
Notlar:
-Çeviri bana aittir, motamot çeviri değildir, eklemelerim vardır.
-Seneca'dan alıntılanan metin orjinal makaleye dahil değildir. Egzersize uygun olduğunu düşündüğüm türkçe metni ben ekledim. Orjinal alıntı aşağıdadır. Benim alıntımın ingilizce versiyonu ise şu şekildedir;
"Nothing, Lucilius, is ours, except time. We were entrusted by nature with the ownership of this single thing, so fleeting and slippery that anyone who will can oust us from possession. What fools these mortals be! They allow the cheapest and most useless things, which can easily be replaced, to be charged in the reckoning, after they have acquired them; but they never regard themselves as in debt when they have received some of that precious commodity, – time! And yet time is the one loan which even a grateful recipient cannot repay."
-Makale kaynağı;
https://dailystoic.com/practical-stoic-exercises/
-Orjinal Makale;
Stoicism philosophy is on the rise. I have been practicing it for a couple of years now and would like to share 3 of the most effective and practical mental exercise/meditations that I have used.
Method One: A view from above
‘You can rid yourself of many useless things among those that disturb you, for they lie entirely in your imagination; and you will then gain for yourself ample space by comprehending the whole universe in your mind, and by contemplating the eternity of time, and observing the rapid change of every part of everything, how short is the time from birth to dissolution, and the illimitable time before birth as well as the equally boundless time after dissolution’Marcus Aurelius advises us to perform an exercise called ‘view from above’. This exercise involves us envisioning ourselves from the third person. In this vision, we zoom out while keeping ourselves in the centre. We continue zooming out and contemplating the scale of the universe. For instance, your first zoom might encompass a view of you from above the roof of your house. Increase the magnitude and you might see a view of your street, increase the magnitude and you might see a view of your country. Keep going until you can picture a view of Earth from the stars.
– Marcus Aurelius
With this scale, we can gain a better perspective on the insignificance of our problems. When compared to the universe whatever problems we might appear incredibly trivial. For instance, if you were feeling down because a girl flaked on you or someone insulted you, try this exercise. It is far easier to overcome the emotional hurdles we experience when we put things into perspective.
Method Two: Negative visualization
‘Remember that all we have is “on loan” from Fortune, which can reclaim it without our permission—indeed, without even advance notice. Thus, we should love all our dear ones, but always with the thought that we have no promise that we may keep them forever—nay, no promise even that we may keep them for long.’Negative visualization despite the name is an exercise that will increase your default level of happiness if practised consistently.The exercise consists of you envisioning what it would feel like if you lost certain things from your life. Some of the things that you could consider during the exercise are:
– Seneca
• How it would feel to not have a roof over your head.
• How it would feel to lose social status.
• How it would feel to live in a third world country.
• How it would feel to have a physical disability.
• How it would feel to lose a loved one.
This exercise is not meant to be dark or morbid, it’s meant to put things into perspective. Allowing you to see how lucky you truly are. It also prepares you for the worst case scenarios in which one of these things does happen. You are not meant to fixate on these thoughts, but consider them from time to time.
This is a very practical way for you to practice gratitude, naturally, when you consider things being removed from your life, you start to gain a sense of gratitude. Now gratitude is important because of a thing called ‘hedonic adaptation’, basically, it’s a term that defines the tendency for humans to always go back to their default level of happiness.
If you won the lotto and became a millionaire, your base level of happiness will increase for a while. However, when you become accustomed to the lifestyle, despite all the new toys, you will return to your base level. Gratitude breaks this pattern, allowing you to enjoy each step on the ladder. You can be grateful when you own a box, and you can be grateful when you own a Lamborghini Avendator.
Method Three: Voluntary Discomfort
‘But neither a bull nor a noble-spirited man comes to be what he is all at once; he must undertake hard winter training, and prepare himself, and not propel himself rashly into what is not appropriate to him’The last exercise has been advised to us by Epictetus. It is called ‘voluntary discomfort’. In this exercise, we are going to deliberately put ourselves through uncomfortable situations. We will do this in order to train ourselves to not hold onto comfort with such high regard. We can perform voluntary discomfort in a number of ways. Some suggestions are:
– Epictetus
• Cold Showers
• Exercising in the morning
• Walking in the cold without a jumper
• Fasting for a day
• Sleeping on the floor
All these things will change your relationship with comfort. Once you overcome the need for comfort, life will become much easier. Setting your goals and sticking to them will be far easier. When most people complain about being ‘uncomfortable’, you won’t be able to relate. You are literally training yourself to be like a Navy Seal. This method will harden you up for life.
Eventually shit will hit the fan at some stage during your life. You want to have to mental and physical fortitude to weather the storm.
Emeğiniz için teşekkürler
YanıtlaSil