31 Ağustos 2017 Perşembe

Keşiş Modu Nedir? (What is Monk Mode?)

    Keşiş Modu Nedir? 



Daha Güçlü, Daha Akıllı, Daha Arınmış hissetmek için;

Keşiş modu, değerinizi farkedebileceğiniz, kişiliğinizi yükseltebileceğiniz bir arınma biçimidir. Birçok insan hayatına entegre etmeye çalıştığı onlarca "kişisel gelişim" alışkanlıklarını devam ettiremiyor, çünkü bu kişilerin psikolojik problemleri, kendisi dışında dert ettiği onlarca olay ve olgu var. Bu olay, olgu ve kişiler kolayca dikkatini dağıtıyor ve kişi tekrar kabuğuna çekiliyor.

Keşiş modu, yalnız ve yalnız insanın kendisine yöneldiği, zamanın değerinin farkına varıldığı, bir insan olarak "ne yapmalı?" sorusunu insanın kendine sürekli sorduğu ve cevabını yine kendisinin bulduğu ve yine kendinden başka hiçbir kişinin onu anlamayacağı farkındalığı yakaladığı çok uzun süren bir meditasyondur. Aslında buna meditasyon demek yerine kısa süreli bir yaşam biçimi demek daha doğru olur ancak ben açıkladıkça, siz kafanızda daha doğru bir kelimeye oturtursunuz.

Keşiş modunun en büyük artılarından biri insanın kendi gücünün farkına varması ve bu gücü kontrol edebilmesiyle, bir nevi şahsa münhasır benlik saygısı kazanılmasıyla son bulur. Benlik saygısını kazanan insan, duygusal olarak sağlam, olaylara karşı kontrollü davranır. 


    Keşiş Modunun Hedefi Nedir?

Keşiş modu, yeni bir dil öğrenmek, iş bulmak, hobi edinmek vb bir şey değildir. Keşiş modu bir akıl arınmasıdır. Kişiliğinizi kendi gözünüzde yüceltmektir. Bir farkındalıktır.

İki temel katkısı olacaktır;
-Kişisel farkındalık: Kim olduğunuzu ve ne istediğinizi bulma.
-Kişisel yeterlilik: Yaşamak için, mutlu olmak için ihtiyacınız olanın kendiniz olduğu farketme.

    Bu moda nasıl gireceksiniz?

Eğer yalnız bir kadın veya erkekseniz. Yapmanız gereken ilk şey keşiş modu boyunca kadın/erkek aramaktan vazgeçmek. Eğer bir sevgiliniz varsa bir bahane uydurup 6 ay boyunca önemli bir projede bulunacağınızı veya dil öğrenmek için yalnız kalmanız gerektiğini söyleyin. Asla ama asla kendiniz dışında hiçbir kimse keşiş modunda olduğunuzu bilmemeli. İnsanlar bunu anlattığınızda sizin depresif hatta intihara meyilli biri olduğunuzu bile düşünebilir. Unutmayın bu bir zen budizmi arınma biçimidir. Gerçekten kötü hissediyor, hayatınıza yeni bir sayfa açmak, hayatsal gayenizi keşfetmek istiyorsanız bu moda dahil olmalısınız. İlk 3 ay karşı cinsle "amaçsızca", sadece onlar iletişim kurdukça konuşmalısınız. Herhangi bir "niyete" bürünmemelisiniz, duygularınız, bilinciniz ve kişiliğiniz daima öncelikli olarak kendinizde olmalı.

    Nelerden vazgeçeceksiniz?

Kısaca "boş işler" yapmaktan vazgeçeceksiniz.
-Bir arkadaşınızla kafeye gidip boş boş oturarak kahve içmeyeceksiniz. (Eğer ki arkadaşınızın size bir şey katacak birey olduğunu düşünmüyorsanız.)
-Video oyunları, cep telefonunda oynanan emekli insan oyunları(candy crush, okey vs.) yasak.
-Televizyon izlemek, tv dizileri izlemek, film izlemek yasak. (Evet film de izlemeyeceksiniz.)
-Beynin ödül(tatmin,orgazm) mekanizmasını "emek vermeden" uyaran her şey yasak. (Sigara içmek, uyuşturucu kullanmak, porno izlemek, alkol kullanmak vb.)
-Sürekli sosyal medya vb sitelerde zaman öldürmek yasak. (İnternet sadece fayda gerektirecek anlarda kullanılmalıdır.)


    Keşiş modundayken;

Seneca "Mutsuz olduğunu düşünen biri mutsuzdur" diyor. Hayatta neyde ne kadar başarılı olacağınız, yapacağınız işe ne kadar sıkı sıkıya bağlı olduğunuzla ilgilidir. Beyin, imkanısız bir şeyin imkanlı olduğuna inanmak için her zaman kanıt arar. Yaşamda kalma, "umut" olgusu buna dayalıdır. Hayatta hiçbir şeyden vazgeçemek yoktur, umudunu değiştirmek başka yöne döndürmek vardır. Ne düşünürseniz ona dönüşürsünüz. Tutarlı hayaller ve planlar kurmalısınız.

-Giydiğiniz şeylerin başkalarının gözündeki değerini düşünmeyecek
-Başkalarının sizin hakkındaki yanlış düşüncelerini önemsemeyecek, sinirlenmeyecek, öfkenizi kontrol edeceksiniz.

Bir kez dahi olsa duygusal olarak kendinizi yeterli gördüğünüz takdirde, kendi hayatınızın lideri olacaksınız. Bu yaşam biçimi ailemizin, öğretmenlerimizin, arkadaşlarımızın, toplumun bize öğrettiği "mutlu olunması için gereken yaşam"dan çok farklıdır. Yeni bir yaşam bulacak ve ciddi derecede kararlı bir insana dönüşeceksiniz.  Dışarıda insanların içindeyken daha güçlü, güvenli ve beklentisiz olacaksınız çünkü güvendiğiniz kişiliğiniz hep sizinle olacak.

    Keşiş modundan çıkmak;

Keşiş modu yaklaşık 6 ay sürer, isteyen daha uzun süre kalabilir.
Hayattaki yapabilme gücünü(will-power) hissetmek istiyorsanız buyrun deneyin.

1 yorum: