18 Aralık 2012 Salı

Auschwitz ve Yaşam





Auschwitz ... Bir ölüm fabrikası

 
             Dünyanın en büyük katliamlarının işlendiği Nazi Kampı .. Burada 1 milyon 100 bin den fazla insan yaşamını yitirdi.. Yahudiler bunun büyük bir bölümünü oluşturuyordu..Ancak Hitler sadece Yahudilere değil Sovyet askerlerinden ve Polonyalılardan da tiksiniyordu.. Tarihin en nefret edilen adamı Hitler, Auschwitz toplama kampında İngiltere ve Amerika'nın 2. Dünya Savaşında kaybettiği tüm insanlardan daha fazla kişiyi katletti.

                                                                         Auschwitz


              Hitler, önünde engel niteliği taşıyabilecek herkesin ölüm emrini veriyordu.. Komustasındaki SS subaylarına Yahudilerin ortadan kalkması yani Hitler'ce 'Nihai Çözüm' yolunun öldürmek olduğunu söylemişti..
Hitlerin bu anti-semitisizm'i 1 milyon yahudinin ateşli silahlarca ve gaz odalarında öldürülerek sonuçlancak olması tarihin en büyük katliamına tarih sayfalarında yer etmesi için yataklık ediyordu..

                 Auschwitz, başlangıçta yahudileri katletmek için kurulmuş bir kamp değildi..  Auschwitz tek bir yer de değildi.. SS subayları Auschwitz 1 adını verdikleri ilk ana kampı Polonya'nın Krakow şehrinin 60 km batısında kuruldu.. Ancak bu kamp yahudiler için değil Polonyalı askeri esirler ve Nazilere karşı tehdit oluşturanlar için hazırlanmıştı .. Bu Kamp zorunlu çalışma ve imha kamplarının birincisiydi.. Kampın girişinde ise dalga geçermiş şekilde yazılan bir yazı vardı ..

          

Arbeit Macht Frei
(Çalışmak ,Özgürlüğünü Getirir)


Naziler artık Polonya esirlerini öldürmeden yakalayabilir ve çalıştırabilirdi.. Çünkü artık bir kampları vardı.. Tek amaçları vardı.. Polonya'yı köle bir devlet haline getirmek..


Auschwitz'e gönderilen Polonyalı 23.000 esirin yarsından fazlası ilk 20 ay içinde SS subayları tarafından katledilmişti..Toplamda  70.000 Polonyalı Auschwitz 1 de  hayatını kaybetti..Öldürülmeyen diğer kısım ise zorunlu çalışmaya mahkumdu SS subayları sağlıklı olan bu insanları öldüremezdi .. Çünkü çalıştırmak için sağlıklı insan gerekiyordu.. Ancak öldürmek yasaksa, işkencenin de yasak olduğu manasına gelmiyordu.. Nazilerin sıkça kullandığı bir yöntem vardı ;
Kollarından geriye doğru çekilerek bedenin havada kalması sağlanıyordu .. böylece kollar tüm bedeni taşımak zorunda bırakılıyordu.. Buna askı işkencesi deniyordu..



          Auschwitz'in yerinin değişime uğramasının en önemli nedeni konumuydu.. Bu bölge maden bakımından zengin, kömür yatakları olan ve sulak bir bölgeydi.. Bu bölgeyi Alman şirketlerinden biri alman ekonomisini geliştirmek amaçlı kullanmaya başlayacaktı..
          Auschwitz 2  Oświęcim'in 3 km batısındaki Birkenau köyünde kurulması kararlaştırıldı..




Bu yer değişikliği sırasında Hitler gözünü Sovyet topraklarına çoktan dikmişti.. Bu yüzden Auschwitz'in yapımı biraz gecikti.. Sovyet işgalinin başlaması ile Hitler yine adını konuşturmaya başlamıştı.. Savaşın başlamasından sonraki haftalarda 3 milyon sovyet askerini rehin aldı .. İlk 9 ay içinde ise 2 milyon sovyet askeri yaşamını yitirdi.. Bir çoğu alman askerlerinin esareti altında açlıktan öldü.. Esir alınanlar arasında siyasi kimliği olanlar anına vuruluyordu..



Geri kalanlar ise toplama kampına, yani ölüm diyarına ; Auschwitz'e gönderiliyordu.. Auschwitz bu doğudaki savaş yüzünden o noktaya konumlandırılmıştır..
Sovyet esirler Auschwitz ' e ulaştıktan sonra çakıl ocaklarında çalıştırılmaya zorlandılar.. Sovyet yahudilerde savaş esirleri ile buraya gönderiliyordu.. Komünizim karşıtlığı ve Hitlerin anti-semitisizm'i Auschwitz'in yeni nüfusunu oluşturuyordu.. 




        Sovyetler Birliği'nin işgalinden sonra Nazi askerleri köylere baskın verip Yahudi erkeklerini öldürüyorlardı..Aralarında Komünüst ve askerlik çağına gelmemiş olanları da vardı.. Yani SS subayları kimseye acımıyordu..



Nazileri Ukraynalı yahudileri alıp Ukraynanın batısındaki Ostrog kasabasına götürdüler.. Naziler gözlerini  yaşlılara,cocuklara ve kadınlara dikmişti.. Seçilen yahudilerin ormana götürülüp çukur kazmaları istendi.. Her yerde yaptıkları gibi ardından soyunup ölümü beklemeleri söylendi ..


Kazılan hendeklerin önüne insanlar dizildi.. Ardından Nazi askerleri karşılarına geçip insanları kurşuna dizdizler..Vurulan kişiler kazılan hendeklere düşüyordu..


Artık öldürmenin daha iyi bir yolunu bulmalıydılar.. kurşunları insanlarn üzerinde harcamak bile ziyandı onlar için.. ve gaz odaları yaptılar ..

       Hitler ayrıca engelli olan tüm insanlarında ölüm emirlerini vermişti.. Gelecek nesile temiz bir ırk bırakmak istiyordu .. 70.000 kadar özürlü Karbon Monoksit gazı kullanılarak öldürülmüştü..
     Auschwitz teki nufüs gittikçe artmıştı.. Hastaların ve çalışamıyacak olanların ayıklanması gerekiyordu..Ayıklananlar gaz odalarına gönderilip infazları gerçekleştiriliyordu..

Artık insanları banyo yapma bahanesi ile gaz odalarına alıp öldürüyorlardı.. Gazın adı Zyklon B adında bir madde idi.. Çalışamayacak olan (çocuk,kadın,yaşlı) kim varsa bu odalara göderilip infaz ediliyordu .. İlk denemeler Blok 11'de yani Auschwitz'in en karanlık köşesinde yapılmış ve başarılı olmuştu.


Ölen insanlar bir araba yığınına atılıp fırınlara götürülüyordu.. Bacasından tüten dumanlar Auschwitz'teki insanların orda neler olup bittğine dair bir fikir veriyordu.. Tüm saçları kesilen insanların cesetleri yakılıyordu..

AUSCHWITZ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder