2 Ağustos 2017 Çarşamba

Meditasyonun Anlamı ve Önemi Üzerine

          Giriş
          Hani bazen der ya biri; "30 saniye boyunca hiçbir şey düşünme" diye, biz de 30 saniye aptal gibi bir boşluğa bakar düşünmediğimizi isptalamaya çalışırız. İşte bu aptallığın akıllı versiyonudur meditasyon.

          Gün boyu yaşadığınız her olayın negatif tarafını görmeyi bırakmak için meditasyon yapmak gerekir, çünkü insan düşünmeyi durduramaz. Düşündükçe de hislerini kontrol etmeyi bilmediğinden sürekli negatif düşüncelere kapılır ve mutsuzlaşır. Zaten gün içinde insanın gülümsemesi kendine değil, başkalarının uzay zamandaki ileri geri aşağı yukarı hareketlerine bağlı olduğundan emin olun hepiniz mutsuzsunuz. En mutlu delilerdir kimse kimseyi kandırmasın. Her neyse biz zihinsel olgular ve deliliğin en alt seviyesinden ibreyi sıfırdan geri çekerek "farkındalık mutluluğu" yaratmaya çalışacağız.
          
         Gelişme
         Meditasyonun bin türlü çeşidi vardır. İsterseniz sadece derin nefes alarak veya sizi rahatlatan bir müzik dinleyerek de meditasyon yapabilirsiniz. Ancak tamamıyla insanın kendine odaklanması için budistlerin yaptığı şekilde yapılmalıdır;

(Bağdaş kurarak yapılmalı; ancak ayaklar altta değil yukarda olmalı, eller ise ayakların üzerinde veya dizlerde rahat kalmalı, sırt dik, göğüs ve kafa karşıya bakmalıdır.)            

          Meditasyon yeri olarak istediğiniz yeri seçebilirsiniz koltuk, boş oda hatta tuvalette(alaturkaysa orda yapmayın), seviye ilerledikçe otobüste, kafede, kalabalık yerlerde bile yapabilirsiniz. Ancak başlangıç seviyesindeyseniz yatağı seçmeyin yoksa 7-8 saat sonra "meditasyon yapcaktım lan ben noldu bana" dersiniz. Gözler başlangıç seviyesinde olanlar için kapalı olmalıdır, çünkü gözler açık kaldığında görünen başka bir nesneye odaklanma durumu olabilir.  İlk kez yapacak olanlar 5 dk veya 10 dk civarında telefona alarm kurarsa daha faydalı olur, şayet kurulmazsa insanın aklı zamanda kalır ve ne kadar zaman geçtiği hususunda beyniniz takılıp kalır. Mevzu zihne odaklanmak, kendinden başka her şey o an önemsiz olmalıdır. Her gün yaptıkça süreyi arttırabilirsiniz. Genelde 20-30 dakika seviye arttıkça idealdir. Budizmi seçmeyeceksiniz kendinizi keşfedene kadar yeterde artar.

       Başlangıç
       Aldığınız nefesi hissedin, farkedin. Burnunuzdan giren ve çıkan havayı tamamıyla hisssedin. Hatta burnunuzdan giren ve çıkan hava arasında kalan küçük araf saniyesini bile hissedin. Hiçbir şeyi yargılamayın, sorgulamayın, siz buraya uyanıkken edindiğiniz sorunlarınızı gözünüz kapalıyken çözmeye gelmediniz. Pis işlerinizi meditasyona bulaştırmayın ulen. İş, aşk meselelerinizi içine sokmayın. Aklınız böyle şeylere gittiği an nefesinizin giriş çıkışına odaklanmaya dönün. Kendinizi anlamaya çalışın, halbuki ne kadar pozitif ve güleryüzlü bir insan olabileceğinizi, sizi sinirlendiren bir olay olsa dahi sizin buna sakin ve mantıklı tepkiler verebileceğinizi düşünün. Meditasyon boyunca hareket etmekten kaçının. Yani tabiki ellerinizi ayaklarınızı en rahat pozisyona getirmek için hareket ettirebilirsiniz(Ben ilk başlarda obsesif olmuştum en rahat halimi bulmak için ama cahillik diyelim). Üzerinde durmak istediğim asıl nokta; aslında bütün bu olayın düşüncelerinize dokunmak masaj yapar gibi onları yumuşatmakla ilgili olduğu.

     
      Ve aslında o kadarda komplike ve namaz kılarmış gibi belirli kriterlere tabi tutulan 2 rekat kılınan ezberlenmiş cümlelerin söylenip belirli hareketlerin yapıldığı bir mevzu kesinlikle değil, nasıl ve ne şekilde, ne hissetmek ve ne düşünmek istiyorsanız kendinizle ilgili o an ona dönüştüğünüz, hislerinizi ve fikirleriniz somutlaştırabilirip eğrisini doğrusunu farkedebildiğiniz, hayatın aslında ne kadar büyük bir şans olduğun algılayabilceğiniz, bütün mutluluk düşüncelerinize ulaşmak için sakinliği ve sabrın önemini keşfettiğiniz inanılmaz bir kendini keşfediş biçimi bana göre meditasyon. Bunu her gün yaptıkça ve meditasyonun alışkanlığını kazandıkça size, kendinizi düşünmek, aslında ne kadar üst bir birey olabileceğinizi anlama, aslında ne kadar duygusal olduğunuzu ve aslında gerçekleşen her olayın o kadar da trajik/dramatik ve sizi üzecek ve sizin isteklerinizi sizden çalacak seviyede olmadığını göreceğiniz, kitaba, psikoloğa,  size yardımcı olma kabiliyeti olabilen size dönüşüyor.

     Bunca iletişim savaşının yaşandığı, herkesin kendini öne çıkarmaya çalıştığı, çabaladığı, kendinden başka her yerde güzel olan her şeyin arandığı dünyada, sanki bir dakika bile kendinizi oturup düşüncek vaktinizin olmadığını hissettiğiniz bunca olayın gerçekleştiği ve sizin yakalamak için seferber olduğunuz sosyal medya/gerçek dünyada sizi bu ikileminden çıkaracak ve daha doğru adımlar atmanızı sağlayacak başlıca kişisel gelişim elementidir meditasyon. Diğerlerini sırayla yazmaya devam edeceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder